Cho­ciaż nasz kraj nie ma takiej tra­dy­cji sero­war­skiej jak Fran­cja, Szwaj­ca­ria czy Holan­dia sery warzono na ziemiach polskich od wieków. Nasi przod­ko­wie też warzyli sery, a dobre gospo­dy­nie miały na to swoje recepty przekazywane z ust do ust przy rodzinnym stole. Do tych tra­dy­cji wra­cają teraz liczni zapa­leńcy, serowarstwo znów staje się popularne, bo sery zrobione w domu są niepowtarzalne.

 

 

                  Serowarstwo może stanowić hobby, pasję, wzbogacenie domowego stołu czy oferty agroturystycznej, a także być sposobem na trwałe zarobkowanie. Stowarzyszenie Rozwoju Na Rzecz Gminy Krempna zaprasza  do Osławicy na warsztaty serowarskie w gospodarstwie ekoagroturystycznym, "OHANADAL’’ Jolanty i Waldemara Dal.

                         W trakcie zajęć poznasz podstawy domowej produkcji serów  bez wszechobecnej chemii w postaci konserwantów i ulepszaczy, zasady dojrzewania serów oraz różnice między gatunkami. Zobaczysz, jakie są niezbędne sprzęty serowarskie, surowce oraz produkty fermentacyjne. Dowiesz się też, jakie są podstawowe zasady wędzenia serów, w taki sposób, by uzyskać jak najlepszy smak.

Warsztaty odbędą się 23 lipca, koszt uczestnictwa  – 30 zł od osoby, koszt przejazdu z  Krempnej do Osławicy 25 zł. Zapisy i więcej informacji  pod numerem telefonu -  608453782.

Wyjazd  z Krempnej o godzinie 8.00, dla uczestników warsztatów  przewidziany jest darmowy poczęstunek.

 

Serdecznie zapraszamy!

Skomentuj

Komentuj jako gość

0
Ograniczenie Rozszerzeń Dozwolone rozszerzenia plików: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip 0 / 3
    • Brak komentarzy